‘Club-lokalen’

Hieronder de onverkorte tekst van het artikel ‘Clublokalen’ door René de Jong, correspondent van de Nieuwsklok.


Vijf vrienden die twee keer per maand op woensdag samen muziek maken: hoe mooi kan het leven zijn?

Bijzonder is dat dit clubje géén nieuwe leden zoekt, ze betalen géén contributie en ze repeteren in een kleine, tamelijk sfeerloze bedrijfskantine.

Een avond met ’Jazz for Fun’…

Door René de Jong

Foto: René de Jong

Een tikkeltje gespannen fiets ik op een novemberavond tegen 19.00 uur naar de Huurhal aan de Luxemburgstraat in Oisterwijk. Ik ben op weg naar het eerste gesprek in een nieuwe reeks. Na in twee jaar 100 Dorpsdoeners te hebben bezocht, stort ik me nu in het verenigingsleven voor de nieuwe rubriek ’Club-lokalen’. Je kunt thuis achter je bureautje wel allerlei dingen bedenken maar hoe het in de praktijk uitpakt, moet je min of meer toch maar afwachten…

Theo

Bij de ingang wacht Theo Brok me al op, oprichter en muzikaal leider van het kwintet. Hij steekt onmiddellijk van wal: “Wij kennen elkaar met zijn vijven ruim twintig jaar en hebben (in de meeste gevallen) in eerdere orkestjes samen gespeeld: vier Oisterwijkers en een Tilburger. Het laatste bandje waar we in zaten, de ’Jazzy Swing Collection’, stopte er na tien jaar mee. Eind 2021 was dat. Maar na een paar maanden begon het weer te kriebelen. We belden met elkaar, we zochten elkaar op. En op een reünie in april dit jaar besloten we als kwintet weer te starten.”

Theo (73) is een enthousiast verteller. Bevlogen. Hij speelt ruim 55 jaar klarinet en saxofoon. En hij zit trouwens niet alleen in ’Jazz for Fun’ maar nog in drie andere orkesten zegt hij haast achteloos. Een enorm liefhebber dus. “Dat zijn we allemaal. Dat ga je zo wel zien. Wij hebben samen een bepaalde klik. Nieuwe leden zoeken we dus ook niet nee. Het is helemaal goed zo. Af en toe een keertje optreden, wat wil een mens nog meer?”

Het is inmiddels 19.30 uur. Daar komt drummer Jan van Bergen binnen. Hij schuift een paar dozen opzij en begint in zijn vaste hoek aan de opbouw van zijn elektronische drumstel. Even later voegen zich Pieter de Lange (met een prachtige fretloze contrabas), Frie Kremers (banjo) en Ad Janse (trombone) bij ons. Ze vertellen deze muzikale avonden echt niet te kunnen missen. En ja, zo zeggen ze lachend, je zoekt de gezelligheid toch vooral buiten de deur nietwaar?…..”De dames zijn blij dat we een avondje weg zijn” aldus een nu niet nader te noemen persoon.

Clublokaal

Je merkt aan alles dat dit kameraden zijn. Oude rotten in het vak, zonder kapsones. Want laten we eerlijk zijn: dit is toch niet echt de ideale oefenruimte? We zitten immers in een rommelige, kleine kantine van pakweg 6 bij 4 met felle t.l.-verlichting, een systeemplafond en zonder gordijnen. De akoestiek kan nooit top zijn. “Valt mee hoor” antwoordt Theo. ”We zitten hier prima. We mogen van eigenaar Jorg Robben gratis gebruik maken van deze ruimte. Mooi toch? Daarom is contributie betalen niet nodig. We hebben een koffiezetapparaat en een koelkast en hier heeft verder niemand last van ons.”

Repertoire

Hoewel ze pas een dik half jaar bestaan, hebben ze inmiddels een paar optredens achter de rug, onder andere in ’t Stokske in Moergestel. Ze kunnen daarbij al putten uit een repertoire van een kleine 40 nummers, zo is te lezen op hun eigen (professionele) site. Dat is het voordeel van het feit dat ze al zó lang samen spelen. 

Speciaal voor de verslaggever worden vervolgens de wat meer toegankelijke nummers ingezet. ’Bye bye blackbird’, ’Sway’ en ’Breeze’ klinken inderdaad bekend in de oren. En eerlijk is eerlijk: met de akoestiek is niks mis. Het klinkt goed, soepel en geroutineerd zo moet ik als niet-jazzliefhebber toegeven. Tijdens en tussen de nummers door wordt volop ontspannen gelachen, alhoewel er met volle overgave wordt gespeeld. De naam ’Jazz for Fun’ is in elk geval goed gekozen.

“Mijn vrouw zegt altijd dat ik na zo’n avond hartstikke blij thuis kom, met nieuwe energie” besluit Theo. “Straks komt de wijn nog op tafel, want dat hoort er ook bij natuurlijk.”

Ik neem afscheid en verlaat de Huurhal. Als ik na deze muzikale avond een kleine persoonlijke noot (haha) mag plaatsen: het komt wel goed met deze nieuwe rubriek hoop ik. Het was erg leuk. 

Ik kijk dan ook enorm uit naar nieuwe ontmoetingen met club-lokalen…. 

12 reacties

 1. Wij zitten op Madeira en hebben met plezier gelezen dat jullie weer gestart zijn met de vertrouwde club. Heel veel succes en hopelijk kunnen wij nog eens meegenieten.
  Lieve groeten Mas en Johan

 2. Leuk, vlot geschreven artikel!
  Ik wens het “nieuwe” quintet veel succes en vooral veel plezier. Maar een paar leden van het groepje kennende zit dat wel snor! Hoop jullie eens te horen spelen.
  Groetjes,
  Mieke

 3. We hebben jullie een keer horen spelen en hebben daarvan genoten.
  Dit is in de toekomst voor herhaling vatbaar.
  Wij wensen jullie veel succes en veel muzikaal plezier.
  Groetjes, Frans en Jacqueline

 4. Ben apenrots om deze muzikale band in onze stad te mogen ervaren Geweldig kik uit naar een volgend optreden vriendelijke muzikale groet John

 5. Wat super zo’n gratis repeteerlokaal, Theo
  Laat me maar weten wanneer jullie weer in de buurt spelen. Kom graag eens de sfeer proeven.
  Heel veel succes met jullie Jazz for Fun
  Antonia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *